For grupper som bor hos oss over flere dager kan vi være behjelpelig med å skreddersy et opplegg etter det dere ønsker.

Eikesdalen og Mardalsfossen

En halv time fra Visthus ligger Eikesdalsvatnet, som strekker seg to mil inn mellom de høye Romsdalsfjellene. Innerst inne ved enden av vatnet ligger den lille og særegne bygda Eikesdal med sin tette bebyggelse og sitt varme klima. Her ligger også verdens 4. høyeste fossefall, Mardalsfossen (665 meter høy). Fossen ble regulert i 1970 og demonstrasjonene ved fossen ble verdenskjent. I dag er fossen helt åpen i sommermånedene og det er en fin fottur opp til bunnen av det mektige fossefallet.

På Eikesdalsvatnet er det også mulighet å få oppleve et uforglemmelig cruise med den gamle ferga «Mardøla» (må forhåndsbestilles i god tid).

Trollstigen og jordbærbygda Valldal

Fra Visthus tar det en knapp time å kjøre til «bunnen» av Trollstigen, kanskje Norges tøffeste veistrekning. Veien slynger seg i 11 hårnålssvinger opp til toppen på 850 meter over havet. På toppen kan du besøke Trollstigsenteret og de spektaulære utkikkspunktene.

Turen videre kan enten gå ned igjen til alpelandsbyen Åndalsnes, eller du kan fortsetter over fjellet til jordbærbygda Valldal. Ingen andre steder i Norge har en så omfattende jordbærproduksjon som her. Er du lysten på mer action etter å ha passert Trollstigen, kandu bestille elverafting i Valldalselva.

Toppen av Trollstigen er også et godt utgangspunkt for fotturer innover i de majestetiske Romsdalsfjellene, men da må du ha forberedt deg på turen på forhånd med klær og utstyr.

Romsdalshorn

Sagnet sier at det siste trollet i Romsdalen prøvde å stenge dalen for menneskene ved å dra fjellene sammen, men at kreftene tok slutt før «halve dalen var riktig stengt». Merkene etter trollets hender vises enda på Romsdalshornet, kanskje det mest kjente fjelltoppen i regionen.

En tur hit er krevende, deler av ruta går i tau og hvis du ikke er godt fjellvant anbefales det å ha med fjellfører /guide. Men utsikten og opplevelsen på toppen vil du aldri glemme.

Romsdalseggen

Romsdalseggen er en flott fottur som har en varighet på 5- 7 timer litt avhengig av form og tempo.

Romsdalseggen er av mange ansett som en like flott fottur som turen over Besseggen i Jotunheimen.

Besøk f.eks. nettstedet  http://www.ut.no/tur/2.2038/

Trollveggen og Romsdalstindene

Trollveggen med et loddrett fall på 1000 meter er en mektig opplevelse. Det nye Trollvegg-senteret i Romsdalen kan besøkes av alle, og er også godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Fra toppen av Trollstigen kan du ta fotturen inn til Bruraskaret, toppen av den 1000 meter høye Trollveggen.

Toppen av Trollstigen er også utgangspunkt for flotte fotturer til mange av de andre majestetiske toppene i Romsdalen, blant annet «Bispen», «Kongen», «Dronningen» m.fl.  De fleste av disse turene krever at du er i god form og vant å gå i fjellet.

I Bjørnsons fotspor

Dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnsson ble født og levde sine første år på Nesset Prestegard, en av Visthus sine «naboer».

Her er det guiding i sommerhalvåret og du får oppleve både gården og historien.

Bjørnsson beskrev Nesset Prestegard som «en av de vakreste gårdene i landet»

Den heilage øya

Romsdalsfjorden ligger «Veøya» som i mange hundre år var det viktigste stedet mellom Nidaros og Bjørgvin (Bergen), både for kirken og kongen. I middelalderen bodde det 500 mennesker her, og stedet var en av Norges 13 kjøpstader i tiden før svartedauen.

Her var det presten Thomas von Westen grunnla presteforeninga «Syvstjernen» og var mektig sokneprest på 1700-tallet. Før et besøk til den lille husklynga Molde skrev han til en kollega: «I morgen reiser jeg til Molde, den syndens pøl – bed for mig»

Vi kan legge tilrette for en tur til «den hellige øya» for fastboende gjestegrupper (må bestilles i god tid). Turen går først med bil/buss til fergekaia på Åfarnes (ca 30 min fra Visthus). Så må vi i båt og får guidet omvisning i fotsporene til prester, munker, vikinger og handelsmenn. Her finner vi den gamle prestegarden fra 1752 og og steinkirka fra år 1200. Vi får et levende og spennende møte med både Herr Thomas og viktige deler av norsk kirke- og kulturhistorie. Vi går «pilgrims-stien», og vi serverer medbrakt lunch på turen.

Lakseelvene

Visthus ble bygget av Lord Guy Freemantle, en av de mange «lakse-lordene» som kom fra England/Skotland til Norge for å fiske laks på begynnelsen av 1900-tallet. Lakseelva VISA ligger 25 meter fra Visthus, og selv om den ikke er som i «gamle dager» tas det fremdeles mye fin laks i VISA. I nabobygda Eresfjord ligger en av de virkelig store lakseelvene i Norge, EIRA. En av Norges beste elver for sjø-ørret, DRIVA ligger ca 45 minutter fra Visthus. Se ellers mer informasjon om elvene på www.lakseelver.no

Vil du prøve fiskelykken i disse elvene må du ta med deg ditt eget fiskeutstyr.

Alpelandsbyen Åndalsnes

Ved enden av elva Rauma ligger alpelandsbyen Åndalsnes. Her kan du oppleve både sjøen og fjellene på en gang. Her finner du Tindemuseet som viser mye av historien bak klatringen i fjellene rundt Åndalsnes. Rauma Ullvarefabrikk med sitt utsalg ligger også her, en perle for de strikkeglade.  Den sherpa-bygde stien opp til «Nesaksla» med den spektakulære  utsiktsplattformen «Rampestreken» (bildet) er en fin fottur med utgangspunkt i sentrum.  Åndalsnes er også endestasjon for Rauma-banen, hvis du vil komme til Visthus med tog.

Vi anbefaler å besøke http://visitandalsnes.com/nesaksla/

Raumabanen

Kong Håkon IIV åpnet Raumabanen i 1924. Den går fra Åndalsnes til Dombås, hvor den knyttes sammen med resten av jernbanenettet i Norge. På vei opp/ned dalen passerer du den kjente «Kyllingen-bru», en selvbærende steinbru. På Verma er stigningen så stor at toget må gjøre en stor sving inne i selve fjellet for å klatre opp/ned.

Selv om det gamle veterantoget nå er tatt ut av sin tjeneste er det likevel en flott tur å følge toget fra Åndalsnes til Dombås og ned igjen. Turen er storslagen og vakker hele året. Ruteopplysninger m.m. får du på www.nsb.no

Kortreiste dagsturer

Her finner du forslag til andre turer og opplevelser du kan oppleve med Visthus som utgangspunkt.

Robåter og kanoer ligger og venter på deg i naustet vårt.

Her kan du også sitte i fjæra og grille pølser mens du nyter en sval sommerkveld.

2684936

Opplev Molde, jazzen, fotballen og rosenes by.

I sommerhalvåret  er et besøk på byfjellet Varden, med lunch i Vardestua, en uforglemmelig opplevelse. Vardestua har panoramautsikt over byen, fjorden og de 222 fjelltoppene i Moldepanoramet, og er virkelig verdt å få med seg.

Fiskerimuseet på Hjertøya nås med båt fra sentrum.  Romsdalsmuseet er verdt et besøk, det sammen er Aker Stadion – eller du kan gå på shopping i byen.

8756484

Besøk industrisamfunnet mellom fjellene og ved enden av fjorden, der Sunndal aluminiumsverk ruver og utgjør livsgrunnlaget for mange i kommunen.

I sommerhalvåret er det en flott og opplevelsesrik biltur fra Sunndalsøra over fjellet, via Aursjøen og ned de trange hårnålssvingene i Finsetlia til du kommer til Eikesdal. En fin rundtur med Visthus som utgangspunkt som selvsagt også kan kjøres motsatt vei.

1791248

Fra Visthus er den en fin fottur på ca 90 minutter opp til turisthytta Måsvassbu som ligger ved Måsvatnet. Har du fiskestanga med kan du friste lykken etter fjellørret eller du kan nyte nistepakka din i hytteveggen.

Det er også mulig å ta andre små og større fotturer i fjellet med utgangspunkt på Visthus. Flere av Den Norske Turistforenings hytter ligger i fjellene her.

4213173

I Isfjorden (40 minutter fra Visthus) sto «konfeksjonens vogge», blir det sagt.

Der ble det drevet med ferdigproduksjon av klær allerede i 1860-årene, noe som var helt uvanlig på den tida.

Romsdal ble kalt «Norges kleskammer» og det var et skredderverksted i «annenhvert hus» .

Museet gir et bilde av konfeksjonshistorien i Romsdal, men  også om hele den norske konfeksjonsindustriens historie.

3685026

I områdene rundt Visthus finner du mange gamle og svært spesielle kirker med Rødven Stavkirke som den eldste.

Bygget omkring 1300, men de eldste delene av kirken er fra 1100-tallet. Kirkens klenodium er det legemsstore, gotiske krusifikset fra rundt 1200.

En tur til Rødven Stavkirke kan også kombineres med en tur til den hellige øya Veøya (dersom dette er avtalt på forhånd).

9209150

Etter en times kjøretur fra Visthus parkerer du bilen  ved porten til Norges vakreste dal, Innerdalen.  Foran oss ligger en fottur på 4 kilometerne inn til hjertet av Innerdalen. 

Som en katedral ligger dalen med det 1.394 meter høge Innerdalstårnet som et naturskapt spir. I dalbunnen glitrer det krystallklare vatnet og et nettverk av merkede turstier fører ut og inn i fjellheimen. Veien er forholdsvis lett å gå men det er bratt stigning så dette er ikke turen for den som er dårlig tli beins.  Inne i dalen ligger Rendalssetra som i sommerhalvåret selger vafler og andre godsaker.

Her ligger også Innerdalshytta (betjent turisthytte) og du møter kyr og sauer på beite.

9559510

Festivaler

I området rundt Visthus arrangeres det årlig ulike festivaler. Visthus er da et godt utgangspunkt dersom du vil ha med deg noe av programmet på festivalene, men samtidig kombinere dette med ferie og andre opplevelser.

Bjørnsonfestivalen  (www.bjornsonfestivalen.no) er en litteraturfestival som arrangeres hvert år i august.

Festivalen har arrangement både i Nesset og i Molde. Visthus kan være et ypperlig utgangspunkt hvis du ønsker å få med deg noe av festivalen.

Skal du delta på svært mye av programmet, anbefaler vi deg å kontakte Frænabu Kurs- og Misjonssenter som ligger nærmere Molde enn Visthus.

2448102 Orig

Den årlige Fjell-festivalen (www.norsk-fjellfestival.no ) arrangeres på Åndalsnes og i fjellene rundt.

Særlig for barnefamilier vil dette være et ypperlig utgangspunkt for å oppleve fjellet og samtidig være litt tilbaketrukket.

8814434 Orig

Hvert år i juni arrangeres Sunndal Kulturfestival hvor fremføringen av musikkspillet «Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy» er høydepunktet.

Visthus er det naturlige utgangspunktet for den som både vil få med seg festivalen og oppleve naturen i Romsdalen og på indre Nordmøre.

4818767